Fodor Mánuel előadása a LARAVEL-ről

, Precognox

Az idei második előadónk Fodor Mánuel volt, aki a Laravel-ről beszélt

A Precognox által létrehozott Kaposvári Szoftverfejlesztő Meetup találkozóin a szakmát érintő aktuális témák kerülnek bemutatásra.

A 2019-es év második meetup-ján előadónk – Fodor Mánuel – által került bemutatásra a Laravel.

A Laravel egy legtöbb igényt kielégítő keretrendszer egyedi web alkalmazások, web service-ek létrehozásához, hiszen mindent tud, amit egy keretrendszernek illik tudnia (pl. várakozási sorok (queue), időzített folyamatok). Egyszerűen és gyorsan összekapcsolható más szolgáltatásokkal (pl. Redis, MailGun, MailTrap, stb.), és biztonságos (XSS, SQL injection, stb.).

Az előadás tömör, gyors szakmai áttekintést adott a Laravel gazdag funkció készletéről, lehetőségeiről, amik egy API vagy web service működtetéséhez kellenek. Megtudhattuk, milyen főbb építőelemekből áll össze a keretrendszer, és áttekintettük, hogyan valósul meg az adat modellezés, az adatbázis migrációk kezelése, a kérések és válaszok kezelése, beleértve az adatok validációját is. Láthattuk, hogy egyszerű a használata, és hogy gyárilag elő van készítve benne jó pár nagyon hasznos és fontos eszköz, mint például az authentikáció, beérkező adatok megtisztítása, kérés ráta limit, stb.

Az előadás végén esett pár szó a Laravel lightweight verziójáról, a Lumenről, mely a legfontosabb funkciókat szintén tudja, de csak stateless (API) módban használható, viszont a kisebb tudás gyorsabb futásra ad lehetőséget. Ez a cikk alapján azonban nem biztos, hogy nyerünk vele annyit, amennyit szeretnénk. Megemlítettük továbbá a Laravel saját CMS (Content Management System) megoldását is, a Statamic-et.

Ezúton is köszönjük az előadást és hogy sokan eljöttetek!

És ne felejtsétek el, hogy kérdőívünk kitöltésével már részt vehettek a Precognox által kezdeményezett szakmai együttműködésben!

A közösségbe folyamatosan várjuk új tagok jelentkezését is a Meetup oldalán, akár előadóként is.

Az előadás részletei:

Cím: LARAVEL – API percek alatt

Tudd meg, hogyan lehet egyszerűen biztonságos, gyors és könnyen konfigurálható API-t építeni rövid idő alatt a Laravellel!
Ismerd meg az egyik legdinamikusabban fejlődő és terjedő PHP framework-öt, annak gazdag funkcióit és lehetőségeit!

Előadó: Fodor Mánuel, Precognox