Hogyan készíthetünk netes tartalmakból riportokat a Google Data Studio-ban?

, Precognox

A Data Studio a Google saját Business Intelligence eszköze, mellyel adatbázisok elemzését és vizualizációját valósíthatjuk meg. Ezzel az egyszerűen használható eszközzel többnyire a vállalati struktúrán belül elérhető adatokat elemezzük.
Az alkalmazás segítségével egyszerűen dolgozhatunk olyan adatainkkal is, melyek a Google további termékeivel, szolgáltatásaival érhetők el, ezek például:
– Analytics
– AdWords
– Search Console.

Emellett vizualizálhatunk olyan adatokat is, melyek az alábbi megoldásokból származnak:
– YouTube Analytics
– Twitter
– eBay.

 

 

De hogyan lehet webről származó további tartalmakat is megjeleníteni a Data Studio-ban?

A Precognox által fejlesztett TAS Data Collector szolgáltatás segítségével ma már lehetséges az interneten elérhető további tartalmak felhasználása is a Google Data Studio alkalmazáson belül.

Hogyan? Ezt mutatjuk be most lépésről-lépésre.

1. Az adott weboldal (mint adatforrás) kiválasztása, tartalmának letöltése

, Precognox

A kiválasztott webes adatokat (példánkban a Keresővilág Blog weboldal tartalmát mutatjuk) első lépésben a TAS Data Collector szolgáltatás segítségével letöltjük. A weben található strukturálatlan adatok (szöveges tartalmak) esetében a letöltés mellé azonban számos feladat (adattisztítás, validálás) társul, melyeket szakembereink végeznek el. Ezen munkafolyamatok megvalósulásának eredményeképpen a letöltött adatokból strukturált adatbázis jön létre, melyet a későbbiekben is folyamatosan frissítünk, így mindig az aktuális adatok válnak elérhetővé és felhasználhatóvá.
A letöltött adatokhoz egy biztonságos, jelszóval védett csatornán keresztül kap hozzáférést (server adatot, felhasználónevet és jelszót) a felhasználó.

A Google Data Studio kezelőfelületén a következő lépéseket kell elvégezni:
2. Az adatforrás kiválasztása az Adatforrások menüpontra, ”+” -ra történő kattintás (első használat esetén el kell fogadnunk a felhasználási feltételeket)

, Precognox

3. A felugró oldalon a Fejlesztők gombra kattintás

, Precognox

4. A tőlünk kapott azonosító megadásával és az Érvényesítés gomb megnyomásával történik meg a csatlakozási szoftver validálása, ezután Kiválasztás

, Precognox

5. A közösségi csatlakozási szoftver engedélyezése

, Precognox

6. A tőlünk kapott Kulcs megadása után kattintás a Küldés gombra

, Precognox

7. Az adattábla kiválasztása után kattintás az Összekapcsolás gombra

, Precognox

8. Ezek után kezdődhet is az adatelemzés és a vizualizáció

, Precognox
, Precognox

Példa az elkészült vizualizációra

Az elkészült vizualizáció amellett, hogy betekintést nyújt a webes forrás tartalmába, komoly üzleti előnyt is jelent hiszen prezentációk, üzleti jelentések, értékelések vagy akár konkurenciaelemzések alapjául is szolgálhat. Ily módon aknázható ki az Interneten található hatalmas adatmennyiségben rejlő potenciál.

A TAS Data Collector által biztosított strukturált adatbázisok – az integrációnak köszönhetően – a legtöbb ismert business intelligence és adatelemző eszközzel (Tableau, RapidMiner, Power BI, IBM SPSS) vizualizálhatók.

Tudjon meg többet a TAS Data Collector működéséről és előnyeiről.

Képek: Google Data Studio kezelőfelület és vizualizáció