mobilGazda: Az AKG programban részt vevő mezőgazdasági termelőcégek számára készített a Precognox Androidos tabletalkalmazást

A Precognox Informatikai Kft. az Új Széchenyi Terv keretén belül több mint 15,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. A 23,4 millió forint összköltségű projekt során egy mobilinformatikai alkalmazás fejlesztése valósult meg mezőgazdasági termelő cégek számára.

A megoldás lehetővé teszi a mezőgazdasági szakemberek számára, hogy az egyes mezőgazdasági táblák minden adata évekre visszamenőleg rögtön elérhető legyen a helyszínen, bármilyen felmerülő kérdés esetén.

A rendszer támogatást nyújt az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) célprogramokban részt vevő gazdálkodók nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségeinek elvégzéséhez és az előírt gazdálkodási naplók kitöltéséhez. A mobil eszközön futó Android alapú program integrált módon működik együtt az Ecologic Consulting Kft. E-akg szoftverével, amelyet hazai piacvezető termékként az AKG területek 1/3-án használnak. A megvalósult mobil alkalmazás a következő gazdálkodási naplók vezetésére ad lehetőséget: műveleti napló, növényvédelmi megfigyelések napló, növényvédőszeres kezelések napló, trágyázási napló, legeltetési napló, munkaidő napló.
Fontos előnye az elkészült fejlesztésnek, hogy internetkapcsolat nélkül is lehetővé teszi adatok feltöltését, a bennük történő keresést. Elősegíti, hogy az adatok a keletkezésük idejében kerüljenek rögzítésre, elkerülve a későbbi hosszadalmas, monoton adatrögzítési folyamatokat. A tabletalkalmazás azt is biztosítja, hogy a program használója a napi munka során elkerülhetetlen töredékidőket, várakozással, utazással töltött időszakokat hasznos munkával töltse, és ezzel időt takarítson meg a később adminisztrációval töltendő időt lecsökkentve.

A rendszer térképi modulja helyhez kötött (geolokációs) kereső és taggelő funkciót valósít meg. Térképi keresés segítségével a rendszer képes a mezőgazdasági területek, táblák geolokáció szerinti azonosításra és a táblák adatainak helyszíni felvételére is a beépített GPS segítségével. A rögzített geográfiai adatokhoz szöveges információ is csatolható, továbbá a rendszer lehetővé teszi az adatok visszakereshetőségét szöveges vagy térképi alapon. A szoftver automatikusan megkeresi és felismeri, melyik táblánál van a használója, GPS alapú helyfüggő kereséssel.
A szoftver várhatóan 2013 nyarától kerül értékesítésre, annak valós körülmények közötti tesztelését követően, mint az e-AKG szoftverhez kapcsolódó kiegészítő termék.

A megvalósításhoz a GOP-1.3.1-11/C-2012-0012 azonosítószámú projekt keretében 35 % saját erő biztosításával, 65 %-os mértékű, 15,2 millió Ft vissza nem terítendő támogatást nyertünk el.

Ha tetszett a cikk kérjük ossza meg másokkal!