Retúr, avagy egy programozó visszatérése Kaposvárra – házi interjú Kilvinger Zoltánnal

, Precognox

Mesélj kicsit a fiatalságodról! Milyen volt Kaposváron felnőni?

–  Kaposváron születtem, itt is végeztem a tanulmányaimat. Itt kezdtem el dolgozni is. Fiatalként jó volt, hogy bárhova mentem, ismerősbe botlottam, így mindig volt társaság egy jó programhoz akár Kaposváron, akár – gyorsan összebeszélve – a Desedán vagy éppen a Balatonon.

Miért költöztél a fővárosba?

–  2012-ben jött egy lehetőség, az akkori munkahelyemen felajánlottak egy pozíciót a budapesti központi irodában. Mivel amúgy is közeledett egy szervezeti átalakítás, ami nagy valószínűséggel érintett volna engem is, így rövid gondolkodás után igent mondtam.

Mi az, ami tetszett és mi az, ami nem Budapesten?

–  Mindkettőből kap az ember, legyen bármilyen beállítottságú is. Személy szerint nekem nagyon tetszett, hogy szinte bármi is jusson az ember eszébe, biztos, hogy lesz rá lehetősége, napszaktól függetlenül. Nyilvánvalóan munkalehetőségből is nagyobb a választék, főleg a mi szakmánkban. A tömegközlekedési eszközök használata elengedhetetlen Budapesten. Ha 30-40 perc alatt beérsz a munkahelyedre, akkor szerencsés vagy, és el vagy könyvelve, hogy „közel” laksz az irodához. Viszont nem kell aggódnod, ha épp az orrod előtt megy el a busz, mert pár perc múlva jön a következő. Ez nagyon jól működik, ellenben itt Kaposváron sajnos nem ritka, hogy fél órát, órát kell várni, hogy megérkezzen a következő járat. Ellenben a belvárosi koszt, zajt, és embertömeget nem sikerült a végére se megszokni. Nap mint nap szembejött velem a város kettőssége is: felhőtlenül szórakozó fiatalok, vagy éppen hajléktalanok minden utcában.

Miért döntöttél a hazaköltözés mellett? Melyek voltak a fő indokok? Hogyan találtál rá a Precognox-ra?

–  A döntés legfőbb oka a család volt. Vonzó lehet Budapest egy fiatal egyetemistának, de családnevelés szempontjából én nem tartom ideálisnak. Itt vidéken egyszerűen érezhető, hogy jobban odafigyelnek az emberek egymásra és sokkal türelmesebbek, nyugodtabbak. Pesten mindenki mindig rohan valahova, ami kiütközik az ott élők mentalitásán is. A másik ok pedig a lakhatás. Felfoghatatlanul megdrágultak az ingatlanok a fővárosban. Egy 50nm-es panelért 30 millió forintot kell kifizetni. Ezért a pénzért Kaposváron egy nagy családi házat lehet venni.

Mennyi idő alatt tudok saját ingatlant vásárolni a fizetésemből?

Az albérlet árak is irreálisan magasak: egy belvárosi, 35-40nm-es garzonért havi 150 ezer forintot is elkérnek, ez minimum két-háromszorosa a kaposvári albérletáraknak.

A Precognox-ra pont akkor találtam rá egy facebook hirdetés révén, amikor felvetődött a kérdés, hogy „mi lenne, ha…”. Addig nem is tudtam, hogy létezik, vagy hogy egyáltalán van Kaposváron olyan szoftverfejlesztő cég, ami nem egy garázsban működik, három fővel. Átnéztem a weboldalukat, és szimpatikusnak, kereknek tűnt az egész. Felvettem a kapcsolatot az ügyvezetővel, hogy találkozzunk, hátha tudunk egymásnak segíteni. Pár héttel később már a költözést szerveztük.

Milyen jelentős különbségek vannak a budapesti és a kaposvári munkahelyed között? Mit szeretsz a Precognox-ban és mit Kaposvárban (Somogyban)?

–  Budapesten egy multi cégnél dolgoztam, ahol csak a magyarországi leányvállalatnál közel 1700 alkalmazott van. A projekten, amin voltam, úgy 20-an dolgoztunk, főként fejlesztők, és tesztelők. A csapat mérete miatt egy ilyen csapatban sokkal jobban elválnak a feladatkörök, ráadásul kisebb a “hangja” az embernek. Nem lehet olyan ráhatással lenni a projekt életére. Ráadásul mivel az a projekt is már 3 éve futott, nem volt lehetőség új technológiák kipróbálására. Nagyon lassan lehetett bármiféle változást átpréselni az ügyfélen.

Itt a Precognox-nál ezekre van lehetőség. A kisebb, gyorsabb lefolyású projektek miatt van lehetőség újdonságokat kipróbálni. A kisebb csapat és a hatékonyság alapján szervezett felépítés miatt pedig jobban lehet érvényesülni, igaz, a felelősség is nagyobb. Vannak átfedések a feladatkörök között, így a folyamatos fejlődés garantált. Kaposváron – méretéből adódóan – pedig a város bármely pontjából 10 perc alatt be lehet érni a munkahelyre. És a nyár közeledtével ne felejtsük el azt sem, hogy a Balaton 40 perc alatt elérhető 🙂  (szerk. sőt nemsokára 25 perc alatt, amint elkészül az R67-es gyorsút)

Jól döntöttél?

–  Mindenképpen. Nehéz döntés volt, de végül jó érzéssel tölt el, hogy minden szempontból a megfelelő döntést hoztuk.

Mit ajánlanál másoknak? Jöjjenek hozzánk dolgozni és élni Kaposvárra?

–  Ha a nagyvárosi nyüzsgés és a pörgés már inkább nyűg, akkor mindenképpen jó választás mind Kaposvár, mind a cég. Egy szép, folyamatosan épülő városban lehet dolgozni és fejlődni rendkívül jó körülmények között, egy szakmailag jól felkészült csapatban, céltudatos, emberközpontú vezetőség mellett.

Milyen lehet a munka és a hobbi kapcsolata Kaposváron? Erről ITT olvashatsz.

Amennyiben Te is szeretnél a Precognox csapatához tartozni, akkor bővebb információkat ide kattintva találsz!