TAS Vállalati keresőmotor

A TAS Vállalati kereső egy témafüggetlen intelligens keresőmotor, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy az összes a vállalatnál megtalálható szöveges forrásban egyszerre keressen.

Hogyan működik a TAS Vállalati kereső?

A Precognox által kifejlesztett intelligens TAS Vállalati kereső a világ legfejlettebb és legelterjedtebb open source keresőmotorjára, az Elasticsearch-re épül és nyújt insight engine funkciókat is. A megoldás kereshetővé tudja tenni többféle adatforrás tetszőleges kombinációját. Képes keresni adatbázisokban, HTML oldalakban, PDF, DOC és más formátumú dokumentumokban egyaránt. Vállalati szoftverek is integrálhatóak a keresésbe, mint például ERP vagy CRM szoftverek, hibajegy kezelők, JIRA, Confluence, Onenote, Sharepoint, Alfresco, bármely CMIS repository, DropBox, Google Drive, HDFS, LiveLink (OpenText), Documentum, Meridio, FileNet (IBM), vagy éppen a BürOffice, illetve az email levelező rendszerek is.

Optikai karakterfelismerés

Az OCR megoldások integrációjának köszönhetően a képfájlok szöveges tartalmában vagy digitalizált (szkennelt) formátumban is lehetséges a keresés. Az ilyen technológiát (optikai karakterfelismerést) igénylő feladatoknál az ügyfél preferenciája határozza meg, hogy milyen termékintegrációt alkalmazunk. Felhő alapú tartalmak esetében a Google Cloud Vision eszközt, a csak lokálisan elérhető dokumentumok esetén pedig a Tesseract és az ABBYY Fine Reader megoldásokat használjuk. Ilyen módon a cégnél fellelhető összes adatforrás elérhetővé és kereshetővé válik. A web alapú külső adatforrások tartalmának összegyűjtését pedig a TAS Data Collector megoldásunkkal végezzük el.

Entitásfelismerés és névazonosítás

A kereséseknél nem egyszerű karakter alapú egyezőséget vizsgálunk, hanem figyelembe vesszük a szövegek nyelvi (magyar, angol vagy további 16 integrált nyelv) sajátosságait is. Az egyesült államokbeli Basistech által fejlesztett Rosette szöveganalitikai platform rendszerintegrátoraként megoldásainkban elérhetővé tettük az iparág jelenlegi legfejlettebb névazonosítási szolgáltatását, amely képes elgépeléseket, beceneveket, különböző idegen nyelvek speciális karaktereivel – latin, cirill, kínai – írt neveket megtalálni. Emellett az integrált entitásfelismerési megoldásnak köszönhetően a szöveges tartalmakban külön kereshetünk entitásokra is. Ezek az entitások lehetnek nevek, szervezetek, földrajzi helyek, dátumok, de akár olyan speciális karaktersorok is, mint a rendszámok vagy bankszámlaszámok.

A keresőfelület

A keresőfelületen egészen összetett keresések is végrehajthatók, ezek pedig sablonba menthetők, így a gyakran előforduló bonyolultabb és időigényesebb keresések is gyorsan megvalósíthatók.

Számos keresés utáni szűrési lehetőség (facet) is rendelkezésre áll. Ezek lehetnek a találatokban ismételten előforduló kifejezések (különböző nyelvi alakokban is), vagy meghatározott mezőkben tárolt csoportosító információk. A találatok pedig több paraméter alapján (pl.: név, relevancia, dátum) sorbarendezhetők.

A TAS Vállalati kereső kiegészítő moduljai

A keresésben további segítséget nyújthat a tématerületre jellemző fogalmakból épített tematikus szótár. Ennek felhasználása lehetővé teszi, hogy a keresett kifejezést más formában is megtalálhassuk (például szinonimák). Akár ügyfelünk meglévő szótárait is felhasználjuk, de ha nincs, annak létrehozását is vállaljuk. A tematikus szótár (tezaurusz), kezeléséhez szükséges TAS Thesaurus Manager szoftvert is biztosítani tudjuk. Keresés előtt, gépelés közben, keresési ajánlatok segítik a releváns eredmények megtalálását, felgyorsítva a keresési folyamatot. Ezek az ajánlatok származhatnak a korábbi keresésekből, vagy éppen a tematikus szótárból.

A fenti megoldásoknak köszönhetően a felhasználó mindig releváns találatokhoz jut. A beépített dokumentumszintű jogosultságkezelésnek köszönhetően pedig kizárólag a megfelelő engedéllyel rendelkezők láthatják a találatokat. A végrehajtott keresések pedig a TAS Search Log Analyzer segítségével nyomonkövethetők és elemezhetők.

A TAS Vállalati kereső bemutatófilm és DEMO felület

Videónk segítségével könnyen megismerheti a TAS Vállalati keresőmotor és a hozzá kapcsolható modulok működését.

Tekintse meg filmünket, majd próbálja ki Ön is a TAS Vállalati keresőt!

A DEMO felületen a Precognox magyar és angol nyelvű blogjain megjelent cikkek tartalmában kereshet.

TAS Vállalati kereső vs. adatbázis kereső

Az összehasonlító táblázatunkból megtudhatja melyek azok a területek, amelyeken a TAS Vállalati kereső igazán kiemelkedő tudást biztosít a felhasználó részére egy adatbázis alapú szöveges keresővel szemben.

ESETTANULMÁNY

Vállalati kereső a biztonság szolgálatában című cikkünkből megtudhatja, hogyan alkalmazható vállalati keresőnk a biztonsági szolgálatot végző szervezeteknél, amely megfelelt a legszigorúbb nemzetbiztonsági célú szoftverekkel szemben támasztott hálózati biztonsági kritériumoknak is.

Szöveganalitikai megoldásainkról bővebben olvashat a TAS Platform angol nyelvű termékoldalán!

Amennyiben Önnek is szüksége van egy intelligens vállalati keresőmegoldásra, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

INTEGRÁCIÓ

A TAS Vállalati kereső a legelterjedtebb alkalmazásokkal integrálható:

TAS Platform
ROSETTE Text Analytics API
IBM Analyst’s Notebook
ABBYY FineReader Engine
Google Cloud Speech-to-Text
JIRA
Confluence
Onenote
Sharepoint
Alfresco
CMIS repository
DropBox
Google Drive
Neticle
HDFS
LiveLink (OpenText) Documentum
Meridio
FileNet (IBM)
email levelező rendszerek

Gyakori kérdések

Mekkora vállalati mérettől éri meg a rendszer bevezetése? – Nem feltétlenül a vállalat nagysága határozza ezt meg, hanem a cégen belüli adatvagyon mérete és főleg a dokumentumtárak számossága, illetve az információkeresés jelentette „üzleti fájdalom”. Ez a fájdalom pedig jelentkezhet túlzott keresési időráfordításban, de akár eredménytelen kutatásban is. Amennyiben a megoldásunk hatékonyan és rentábilisan tudja csökkenteni az „üzleti fájdalmat”, akkor vállalati mérettől függetlenül indokolt a TAS Vállalati kereső bevezetése.

Mennyire “dobozos” a megoldás vs. testre/cégre szabható? – A bevezetés előtt az igényeket – akár egyedieket is -, tanácsadással egybekötve felmérjük, tehát a megrendelő számára a legoptimálisabb és legtestreszabottabb változatot állítjuk össze. Így a megoldás nem tekinthető klasszikus értelemben “dobozos”-nak.

Hogy áll össze a költségszerkezet? Bevezetés, licenc, stb.? – A költségstruktúrát a keretrendszerben összeállított modulok száma (licencdíja) és a komplett rendszer bevezetésének időigénye határozza meg. A bevezetés után támogatást és egyéni igények szerinti bővítéseket szívesen végzünk, mérnöki órakeret megállapodás alapján.

Mi az átlagos bevezetési projekt főbb lépéseinek időigénye? – Üzleti analízissel indul a bevezetés, ahol megismerjük a cég dokumentumvagyonának forrásait és megtervezzük az egységes struktúrát aminek adatmezői alapján a keresések és szűrések történnek majd. Teszt rendszert építünk amiben már folyamatában, interaktívan megy a majdani rendszer kialakítása az ügyfelünk szakértőivel. Az éles bevezetést átvételi tesztelés és üzemeltetésre átadás zárja. Az összetettség függvényében a bevezetés heteket, rendkívül összetett esetben hónapokat vehet igénybe.

Van valamilyen tartalom előindexelés? – Igen, van egy ős-indexelés, ezután pedig folyamatosan, a dokumentum változások követésével létrejön egy jól strukturált közös keresőindex. Ebben lehet már nagyon hatékonyan és gyorsan keresni és szűrni, együtt látva minden információt amivel a cég jelenleg rendelkezik a keresett témához.

Adatbázisnál számít a táblák karakterkódolása vagy automatikusan rápróbál több kódolással? – A rendszer bevezetéskor mérjük fel a céges dokumentum forrásokat és az adatok jellegét. Ennek részeként, a rendszer konfigurálásakor detektált karakterkódolás egységes, UTF-8 kódolásra fordul át. így a felhasználói felületen már értelmezhető és olvasható karakterekkel (azonos sablonformátumban) jelenik meg minden adat.

Mobil környezetben is fut a megoldás, vagy csak PC-n? Milyen operációs rendszeren használható? – A felület a vállalati felhasználás miatt elsősorban monitorra van optimalizálva, de a keresőfelület bizonyos korlátok között reszponzív.  A TAS felülete bármely elterjedt böngészőből használható, nincs szükség külön alkalmazás telepítésére. Így a felhasználói oldalon platformfüggetlen.

A fenti kérdések az első, Precognox által szervezett webinar-on hangzottak el.

Cégünk tagja a Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan! projektnek, így az ott regisztrált MVP Ügyfelek és Szállítók számára 10% kedvezményt biztosítunk termékeink árából! A termékhez kapcsolódó kedvezmény egyedi kedvezmény, azt kizárólag a www.vallalkozzdigitalisan.hu oldalon regisztrált megoldáskereső vállalkozások érvényesíthetik. Regisztrálok a kedvezményért!

Amennyiben Önnek is kérdése merül fel a TAS Vállalati keresővel, vagy további megoldásainkkal kapcsolatban, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot!